Blomsterinfuseret opskrift på gløgg

Spis, drik gløgg og bliv glad!

Den meste magiske tid på året kalder naturligvis på en dampende velkrydret, frisklavet gløgg, der sender varme ud i alle knoglerne og giver stemningen et festligt løft. Invitér dine kære til en gløgg à la bloomon, pimpet op med hibiscus, kardemomme og rosmarin.

En gløggelig jul starter i hjemmet

Mange af os hælder til gløgg, så snart vinterfrakkerne kommer ud af skabet; også for at komme i feststemning – gløgg smager jo lidt af jul i et glas. Men kun de færreste af os ved, at gløgg faktisk har dybe rødder i historien.

Helt tilbage i Rom i det 2. århundrede havde man en “waste not, want not”-filosofi, der gik på, at intet måtte gå til spilde af den gode vin. Og det førte til, at man fandt på at opvarme vin, der var tilovers, og tilsætte den urter og krydderier. De romerske soldater drak den krydrede varme drik efter et erobringstogt, og efterhånden som det romerske imperium voksede, voksede også de romerske indbyggeres kærlighed til den krydrede, velsmagende drik.

Some like it hot

Det var europæerne i Middelalderen, der virkelig var fortalere for gløggen – eller “mulled wine og “glühwein”, som vores europæiske venner kalder den. De mente, at de tilsatte urter og krydderier have helbredende egenskaber og kunne holde vinterkulden fra døren. Med alle de forkølelser og influenzaer, der kører rundt i øjeblikket, må det da også være lige, hvad enhver fornuftig doktor bør anbefale!

Om du er en gammel romer eller en moderne forbruger, der elsker julemarkeder, er underordnet: Opskriften på gløgg (glühwein eller mulled wine) er basalt den samme: Vin, krydderier, citrus og sukker. Der er også utallige måder tilberede og forkæle den på (vi danskere elsker for eksempel at tilsætte snaps, portvin og/eller cognac), mens vi hos bloomon giver den traditionelle opskrift et funky twist med et pift af urter og blomster.

Rosmarin-infuseret gløgg

Ingredienser (12 serveringer)

  • 1 økocitron, kun skrællen
  • 2 appelsiner
  • 6 hele nelliker (plus ekstra til pynt)
  • 2 kviste rosmarin
  • 1 kanelstang
  • 5 kardemommefrø, knuste
  • En knivspids muskatnød
  • 150 g flormelis
  • 2 flasker billig rødvin (ikke fadlagret)
  • 1,5 dl ingefærvin

Tilberedning

Skræl og pres saften af en appelsin. Kom det i en stor gryde sammen med sukker, krydderier og citronskræl. Tilsæt lige præcis nok vin til at dække sukkeret og varm op, til sukkeret har opløst sig. Varm op til kogepunket (det må ikke koge), indtil du har en tyk sirup. Skru ned for varmen og tilsæt resten af vinen og ingefærvinen. Varm igennem. Skær den resterende appelsin i passende stykker og stik nelliker ind i dem som pynt. Servéres rygende varm.

Hibiscus-infuseret gløgg

Ingredienser (12 serveringer)

  • 250 ml granatæblejuice
  • 2 limefrugter, skåret i skiver
  • 1 appelsin
  • 60 g tørrede hibiscusblomster
  • 2 kanelstænger
  • 2-3 hele stjerneanis
  • 130 g flormelis
  • 2 flasker billig rødvin (ikke fadlagret)
  • 1 dl mørk krydret rom

Tilberedning

Bring sukkeret og vandet i kog i en stor gryde, indtil sukkeret er opløst. Skru ned for blusset og tilsæt hibiscusblomster. Rør rundt, så blomsterne falder til bunds. Lad blandingen infusere i 8-10 minutter. Tag blomsterne op med en hulske eller en sigte. Tilsæt kanelstængerne, stjerneanis og limefrugterne og lad det simre i 10 minutter eller til det er gennemvarmet. Serveres dampende hed.

Spis, drik gløgg og bliv glad i hele den festlige julemåned! Husk også at dele din blomsterinfuserede gløgg med os med #bloomon.

DIY

Annoncer

Image Alternative Text

Instagram blomstrer!