9 facts om pæoner, som skruer op for forårsstemningen

En ode til vores yndlingsforårsblomst

En af de bedste ting ved foråret – bortset fra solen – er, når pæonsæsonen rammer os. En blomst, der har hele hovedet fuldt af forår. Så lad os hylde en af Moder Naturs smukkeste gaver!

Er du klar til et ordentligt skud pæon? Her får du nemlig de sjoveste facts (plus en håndfuld brugbare tips) om den skønne Paeonia.

1. Kærlighed, ære, skønhed og generthed

Med sine overdådige mængder af blade, blide farver og søde duft giver det næsten sig selv, at denne tidlige forårsblomst har en baggrund, der er næsten lige så smuk, som pæonen selv. Pæoner repræsenterer ægte kærlighed, ære, skønhed og generthed.

2. Kortvarigt men kraftfuldt

Pæoner er lige så dyrebare, som de ser ud. Planten producerer kun blomster én gang om året – oftest fra april til juni. Skærer du en blomst af, kommer den kun tilbage en enkelt gang året efter.
Når en pæon først står i vasen, blomstrer den fra fem til syv dage. Men da din bloomon buket jo holder i mindst 10 dage, må du ofte sige farvel til din pæon som en af de første blomster. Desværre.

peony-image1

3. Fra lille til stor

Når de først er der, pæonerne, kan du slet ikke gå rundt om dem! Først optræder de som en tæt lille knop, men så snart de vågner, kan blomstens omkreds nå helt op på 15-20 centimeter i diameter. Det er næsten samme størrelse som en velvoksen broccoli. #ProTip: Sørg for at give en stor buket pæoner masser af plads til at blomstre på. Så kom ikke for mange af dem i samme vase på én gang.

4. Helbredende virkning

Pæonen har sit navn fra Paeon, en mytisk græsk sagnfigur, der studerede sammen med medicinguderne. Den såkaldte pæon-urt er blevet brugt i århundreder i traditionel orientalsk medicin som et middel mod mavesmerter, urinvejsproblemer og akutte infektioner. Disse medicintyper er alle skabt på basis af ekstrakter fra blomsten, så du kan roligt lade pæonen blive i vasen. ?

peony-image-2

5. Et langt liv

Det ville man ikke normalt tænke om en pæon, fordi den kun blomstrer i kort tid. Men pæonplanten kan faktisk leve længere end os mennesker. En sund plante kan holde i over hundrede år! Vi mangler bare at opleve det med vores egne øjne …

6. Sukkersød

Dine hænder kan ofte føles lidt klæbrige, når du har rørt ved en pæon. Det er naturlige sukkerstoffer, som er med til at skabe selve pæonen.
Sommetider kan pæonen have lidt svært ved at folde sig helt ud, fordi dens blomsterblade sidder fast. Så kan du give førstehjælp ved at holde den stadig lukkede knop ind under vandhanen med lunkent vand, så det klistrede lag skylles af. Et #ProTip fra vores avler Niels Molenaar lyder: “Sørg for at holde knoppen nedad, så vandet ikke trænger ind i de tætsiddende kronblade. Så er der en stor chance for, at blomsten vil stå i fuldt flor inden for to til tre dage!”

peony-image-3

7. Mega tiltrækkende

Det er ikke kun os, der er enormt betagede af de skønne pæoner. Også myrer er dybt forelskede i blomsten. De guffer sukkeret i sig fra bladene, og det er godt for blomstringsprocessen. Åh, Moder Natur … vi er vilde med dig!

8. Gigantisk valgfrihed

Pæonfans kan forkæle sig selv til overflod: Paeoniaceae familien tæller ikke mindre end 1.500 arter! Den koralfarvede pæon er noget ekstra specielt: Når dens blade folder sig ud, ændres farven langsomt. En af naturens små overraskelser.

9. En skjult besked

Sidst, men ikke mindst, bærer pæoner på et indbygget budskab: “Optræd altid med værdighed og respekt, vær ikke bange for at indrømme dine fejl – og del din kærlighed med så mange som muligt”. Det budskab bakker vi fuldt ud op om!

Annoncer

Image Alternative Text

Instagram blomstrer!